به گزارش قدس آنلاین، حالا ۳۵ نماینده کنگره در نامهای به تروئیکای اروپایی عضو برجام (آلمان، انگلیس و فرانسه) با ابراز نگرانی نسبت به فرارسیدن بندهای غروب برجام و رفع محدودیتها از برنامه موشکی ایران از این کشورها خواستهاند با توسل به مکانیسم ماشه مانع از اجرایی شدن این بندها و رفع محدودیتهای ایران بشوند.
نگرانی پشت پرده
به همین دلیل هم آمریکاییها در جریان نشست شورای حکام مانور رسانهای و تبلیغاتی گستردهای را با محور همکاری پهپادی ایران و روسیه در جنگ اوکراین بهکار گرفتند تا زمینه را برای گرفتن قطعنامهای علیه ایران و جلوگیری از حلوفصل مسائل باقیمانده با آژانس به وجود آورند به این امید که بتوانند پیش از مهرماه مانع از یک توافق جدید شوند.
ازاینرو به گفته حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حتی تروئیکای اروپایی هم امروز دیگر نه دستاویزی برای رفتن به سمت مکانیسم ماشه دارد و نه ذیل همکاری مؤثر و قوی ایران و آژانس میتواند چنین حرکتی را توجیه کند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با تأکید بر اینکه آنچه محافل افراطی را نگران کرده این است که تهران و واشنگتن به سمت یک توافق نانوشته حرکت میکنند، به خبرنگار ما گفت: یک بخش از تماسها و تلاشهای تهران و واشنگتن برای تفاهم که هیچگاه از سوی دو طرف تکذیب نشده، تلاش برای آزادی برخی محکومان و جاسوسان دوتابعیتی در قبال آزادی اموال و منابع بلوکهشده ایران در کره، عراق و ... است.
فلاحت پیشه بابیان اینکه همه طرفها میدانند برجام دیگر قابل احیا نیست و یک توافق منقضی شده به شمار میرود، اضافه کرد: ایران و آمریکا به دنبال تفاهمی هستند که دغدغههای هر دو برطرف شود و لزوماً این موضوع روی کاغذ رسمی نیست. مثلاً میتواند تفاهمی بر این باشد که ایران ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد خود را اضافه نکند و متقابلاً طرف مقابل چشم بر صادرات نفت ایران و بازگشت پول آن و آزاد شدن منابع بلوکهشده ما ببندد.
چالش امنیتی بزرگ برای اروپا
این کارشناس مسائل سیاسی و بینالملل با یادآوری این موضوع که نمایندگان کنگره با علم به اینکه آمریکا با خروج از برجام دسترسی به مکانیسم ماشه ندارد، به سراغ تروئیکای اروپایی رفتهاند، خاطرنشان کرد: آنها تلاش دارند اروپاییها را با جنگ اوکراین و ادعای خطر همکاری ایران و روسیه بترسانند و آنها را وادارند از اجرایی شدن بندهای غروب برجام جلوگیری کنند. درحالیکه روند همکاریهای ایران و آژانس بهانه و دستاویزی برای این کار به اروپاییها نمیدهد، ضمن اینکه رفتن به سمت مکانیسم ماشه یعنی پایان کار رسمی و حقوقی برجام و این یعنی شروع یک چالش امنیتی بزرگ برای اروپا.
فلاحت پیشه با اشاره به اینکه ایران در توسعه برنامه موشکی خود ملاحظات امنیتی اروپا را تاکنون رعایت و برد موشکهای خود را به ۲ هزار کیلومتر محدود کرده، افزود: اگر اروپا به سمت مکانیسم ماشه و تخریب برجام برود، تهران چنین حرکتی را یک اقدام ضد امنیتی برای خود تلقی میکند و ملاحظات امنیتی اروپا را دیگر رعایت نخواهد کرد. از سوی دیگر بهکارگیری مکانیسم ماشه یعنی شکست دیپلماسی هستهای و افتادن اروپا در مسیر تقابل نظامی که اسرائیل دنبال میکند و آن موقع ایران به دفاع متعارف از برنامه هستهای خود محدود نمیماند و به سمت بازدارندگی هستهای میرود.
نظر شما